Olijfolie

Olijfolie wordt al meer dan 6000 jaar geproduceerd. Vroeger werden de olijven geperst met de hand, maar tegenwoordig worden de olijven in een machine geperst en gefilterd. Om extra vierge olijfolie te produceren worden de olijven niet verhit en worden er geen andere middelen gebruikt. De olijfolie moet bovendien van de eerste persing komen: dit is de olijfolie in de puurste (en ook duurste) vorm.
Om 1 liter olijfolie te produceren is er 5-10 kilogram olijven nodig. De olie wordt zowel uit het vruchtvlees als uit de pit gehaald. Het vruchtvlees bestaat voor 30-50% uit olie, de pit voor 5%.
Hoe herken je goede olijfolie?
De kleur van olijfolie zegt niets over de kwaliteit. Je kunt daarom niet van de buitenkant zien of een olijfolie van goede kwaliteit is. Een goede kwaliteit extra vierge olijfolie kun je pas herkennen aan de geur en de smaak. De olijfolie moet grassig ruiken en een bittertje achterlaten op de tong en een pepertje in de keel.
Een olijfolie kun je pas extra vierge noemen als de olijfolie gecertificeerd is door een laboratorium, geen defecten bevat en de zuurgraad minder is dan 0,8%. Hoe lager de zuurgraad, hoe hoger de kwaliteit en hoe beter voor je gezondheid. Voor al onze olijfolies die we verkopen, geldt dit.
Onze beide olijfolies, 'Gourmet' en 'Gold', hebben een zuurgraad van onder de 0,15% wat staat voor uitzonderlijke kwaliteit.


Portugese olijfolie
De olijfolie uit Portugal is steeds meer in opkomst en dat heeft te maken met de hoge kwaliteit. Afhankelijk van het type olijf, is de olie stevig en vol van smaak of licht en fruitig. Veel olijfboeren kiezen ervoor om een blend te maken van verschillende soorten; net als bij wijn gebeurt.
Olijfolie is erg veelzijdig in het gebruik. Het is heerlijk om een stukje brood in de olie te dippen, het te gebruiken als dressing over een salade of om vis in te bakken. Maar je kan de roomboter in bijvoorbeeld chocolade brownies ook vervangen door olijfolie.
Onze persoonlijke favoriet: sprenkel eens wat goede olijfolie over een bolletje vanille ijs. Heerlijk!
Meer weten over onze olijfboer?